Over ons
begint met Barbara Bläsing. Zij kende het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn en had er als een van de eerste kunstenaars met haar keramische blauwe peulen geëxposeerd. Een prachtige plek, daar moesten we met de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) wat mee doen. En dat deden we. Vijf NVK-leden vormden de werkgroep Ode aan de Natuur en gingen met directeur Wilbert Hetterscheid van het Bomenmuseum aan het werk.
Van 27 mei t/m 14 juli 2013 was de eerste buitententoonstelling met 67 beelden van 49 keramisten in de prachtige natuur van het VGA. Het was een succes, ook omdat er goede PR was (website, social media, RTV-Utrecht, de huis-aan-huis-bladen e.a. media i.s.m. het Bomenmuseum en NVK) en er iedere dag/zeven dagen per week één of twee kunstenaars aanwezig waren die toelichting gaven en de catalogus verkochten. Daarnaast was de hulp van alle vrijwilligers en professionals bij inrichten, demonteren en bij het drukwerk en de bewegwijzering natuurlijk onontbeerlijk. Het enthousiasme van iedereen werkte ook meer dan aanstekelijk.
Er kwam dus een Ode aan de Natuur 2, 3, 4 en 5, respectievelijk in herfst 2015, voorjaar 2018, voorjaar en herfst 2020 (vanwege corona), en voorjaar 2023. Telkens voor 7 à 8 weken.
Ongeveer om de twee jaar dus een Ode, telkens met een catalogus en routekaart, periodieke rondwandelingen met een gids die over de bomen en de planten en een die over de kunst vertelt en bij de ingang een van de kunstenaars. Op zaterdag en zondag zorgen Bomenmuseum-medewerkers voor thee en koffie en taart. Door de week moet je het doen met het koffie-/thee-/choco-apparaat. Een grootse opening doen we niet meer, en de catalogus is van A5-formaat naar een vierkant boekwerkje gegaan.
De NVK bestaat intussen niet meer maar de werkgroep gaat na wat wisselingen in de wacht onverdroten door. Voorjaar 2026 hopen we de zesde Ode aan de Natuur te kunnen presenteren met weer zo’n 50 tot 60 beelden. En de route is wederom redelijk dicht bij de ingang van het Bomenmuseum gelegen en biedt een scala aan landschappen en begroeiing, van bomen tot open stukken grasland, waterpartijen en heidetuinen. We gaan het thema opnieuw eer aan doen.